Ranskalainen Chapuis on aseseppien Asterix
Uutinen
03.12.2019
Chapuis Armes on maineikas ranskalainen asetehdas, jonka haulikoita on tuotu aikojen kuluessa meille Suomeenkin. Vuonna 1936 perustettu perheyritys nojaa edelleen vankasti käsityöhön eli perinteiseen aseseppien osaamiseen.
Runsas vuosi sitten italialainen Beretta osti osake-enemmistön Chapuis´sta. Aseteollisuuden jättiläisen jakeluverkoston ja teknisen tuen myötä pieni, mutta pippurinen ranskalaisvalmistaja on saamassa annoksen taikajuomaa, joka voi tehdä siitä asetehtaiden Asterixin. Beretta-yhteistyön tuloksena sympaattisia ja tyylikkäitä Chapuis-aseita tuodaan taas Suomeenkin.
Chapuis voitaneen lukea perinteisiin tukeutuvaksi premium-valmistajaksi. Se valmistaa kuutta pitkää, perinteistä asemallia: päällekkäis- ja rinnakkaispiippuisia haulikoita, päällekkäis- ja rinnakkaispiippuisia kivääreitä, rinnakkaispiippuisia, järeitä Africa Rifle –kivääreitä ja yksipiippuisia kertatulikivääreitä. Kaikki edellä mainitut mallit ovat taittuvarunkoisia.
Ranskalaisvalmistaja uudisti haulikkomallistonsa vuonna 2008, mutta säilytti suorastaan korostetun perinteisen linjansa. Vuonna 2017 se toi markkinoille – kuin aiemman mallistonsa vastapainoksi - modernin Rols-suoravetokiväärin.
Yksittäisten asemallien eri versioissa on kaikissa sama tekninen perusratkaisu. Tehtaan asevalikoiman erilaisten viimeistely- ja varustetasojen yhteenlaskettu lukumäärä on noin 50. Kaikkien asemallien kaliiperivalikoima on kiitettävän laaja.
Kauneutta ja korkeaa viimeistelytasoa voidaan pitää Chapuis´n keskeisinä vahvuuksina. Kaikista valmistajan aseista onkin tarjolla 3-4 viimeistelykategoriaa: päällekkäispiippuisista haulikoista ja kivääreistä on Lightweight (kevennetty) ja kaikista, päällekkäispiippuiset mukaan lukien, Classic, Artisan ja Grand Luxe.
Viimeistelytasoilla annamme valmistamillemme aseille eri tasoille vietyjä persoonallisuuksia, kertoo Vincent Chapuis, perheyhtiön kolmannen polven toimitusjohtaja.
Lisäksi Chapuis valmistaa Manurhin-revolvereja viranomais- ja tarkkuusammuntaan, mutta pitäydymme tässä jutussa käsittelemään valmistajan metsästysaseita.
Chapuis on Ranskassa rinnakkaispiippuisten kiväärien markkinajohtaja ja 75 prosenttia sen koko vuosituotannosta jää kotimaahan. Chapuis´n vahvasta asemasta Ranskassa kertoo sekin, että sille myönnettiin vuonna 2012 valtion ”Elävä perinneyhtiö” (Entreprise du patrimoine vivant) -palkinto. Ranskan ulkopuolelle Chapuis´n tunnettuus ei tietenkään ole maailmanmerkkien luokkaa. Mutta tunnetaan merkki maailmallakin hyvin, kun asia suhteutetaan sen vuosituotantoon, joka on vain noin 1800 pitkää asetta vuodessa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että suomalainen Sako tekee vuodessa noin 100 000 asetta.
Tehdas sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Ranskan Saint Etiennen kaupungista, kauniiden kukkuloiden ympäröimässä kylässä, jonka nimi on Saint-Bonnet-le-Château. Seudun vahvan aseteollisuuden juuret ulottuvat aina 1700-luvulle saakka. Maan kahdesta aseseppäkoulusta toinen on Saint Etiennessä.
Olemme vierailleet monella asetehtaalla ja olleet melkeinpä pahoillamme siitä, että kliinisiltä näyttävät tehdassalit ovat täyttymässä tai jo täyttyneet roboteista ja koneista, jotka näyttävät maallikon silmään asuntovaunun kokoisilta pakastimilta. Noissa saleissa työskentelevät ihmiset lähinnä naputtelevat tietokoneiden näppäimistöjä ja valvovat monitoreja. Liioitellen voi sanoa, että huippunykyaikaisen asetehtaan merkittäväin metelin lähde on ilmastointi. Chapuisin tehtaalla voi niihin verrattuna tehdä kuin aikamatkan vanhoihin hyviin konepaja-aikoihin.
Kaakkoisranskalaisen tehdassalin sointia näet säestävät kumahtelut ja jymähtelyt, sooloa soittavat sorvit, jyrsimet, sahat ja viilat kun vasarat takovat niille tahtia. Ilma on toki raikas eikä sinisenä vanhojen aikojen savuja ja käryjä, mutta kyllä salissa kunnon konesalin öljyt ja voiteluaineet tuoksuvat. Tehtaalla on 53 työntekijää, joista suurin osa on miehiä. Suurimmalla osalla heistä on käsityöhön harjaantuneet kädet ja siniset, elämää ja käsityötä nähneet työtakit yllänsä.
Vaikka edellä maalattu romantisoitu konepajakuva osin mureneekin, on totuuden nimessä kerrottava, että on ranskalaistehtaassakin – sulassa sovussa perinteisten koneiden seassa - pakastimen näköisiä, ilmeettömiä pömpeleitä. Ja lisää niitä on tulossa.
Markkinoiti- ja vientipäällikkö Pierre-Laurent Faure kertoo, että vaikka modernien koneiden osuus kasvaa Chapuis´llakin, tehdas ei luovu vanhoista sorveistaan, jyrsimistään - eikä käsityöstä. Moderneilla, automatisoiduilla koneilla saamme tehostettua erityisesti pienten aseenosiemme sarjavalmistusta. Mutta perinteisillä laitteilla ja työkaluilla – joista emme varmasti luovu – rakennamme jatkossakin aseemme. Vaalimme ja varjelemme upeita vanhoja koneitamme ja käytämme niitä. Käsityö on olennainen osa identiteettiämme.
Beretta-liitto tarkoittaa Chapuis´lle sitä, että sen aseiden tarjonta ja menekki kasvavat. Nykyisen logistiikkansa ja henkilö- ja koneresurssiensa käyttöä tehostamalla tehdas pystyy Fauren mukaan korkeintaan kaksikertaistamaan tuotantonsa. Konekantaa modernisoimalla voimme kolmen vuoden kuluttua tuottaa noin 5 000 pitkää asetta vuodessa, jatkossa tietenkin enemmänkin, hän arvioi.
Chapuis'n aseiden edullisimmatkin mallit ovat kauniisti viimeisteltyjä. Esimerkkejä ranskalaistehtaan suorastaan kiehtovan hienoista materiaaleista ja työvaiheista ja -menetelmistä on montakin.
Otetaan yksi: kaikki tehtaan tukeissa käytettävä puu hankitaan Turkista. Ennen kuin tarkasti valikoituja tukkien raakamateriaaleja ryhdytään työstämään, ne ovat saaneet kuivua tehtaan lämpimässä varastossa kolme vuotta. Kun käsityönä työstettävät tukit ovat saaneet lopullisen muotonsa, kaksi työhönsä erikoistunutta naistyöntekijää ryhtyy Tru-Oil-käsittelemään niitä. Kerta toisensa jälkeen he - kirjaimellisesti herätyskellontarkasti - levittävät öljyn puun pintaan ja pyyhkivät sekunnilleen oikealla hetkellä pois.
Yksittäisten öljykäsittelyvaiheiden kesto riippuu tehdashallissa vallitsevasta lämpötilasta ja ilmankosteudesta. Yhden tukin öljykäsittely kestää useita viikkoja ja lopulta öljy on imeytynyt 0,5 -1 sentin syvyyteen tukkipuun sisään. Perusteellisen käsittelyn jälkeen tukki kestää vaihtelevissa olosuhteissa – ja on häkellyttävän kaunis. Grand Luxeen päätyvät asiakkaat saavat valita kuvista juuri haluamansa tukin, kertoo Faure.
Mainitaan vielä toinen esimerkki. Chapuis´n kaikissa aseissa on kauniit kaiverrukset. Edullisimmat Classic-mallit kaiverretaan laserilla – myös asiakkaan toiveiden mukaisesti. Voimme kavertaa aseen lukkorunkoon tai liipasinkaareen vaikkapa asiakkaan nimikirjaimet ja esimerkiksi numeron 50, jos ase on syntymäpäivälahja.
Kalliimmat versiot Artisan ja Grand Luxe kaiverretaan – asiakkaan toveiden mukaisesti - käsin. Artisan-kategorian aseita varten tehtaan palveluksessa on neljä kaivertajaa ja kalleimmat, Grand Luxe –yksilöt lähetetään kaivertajaguruille Italiaan.
Tehtaalla saamme tietenkin nähdä tietenkin kaikki Chapuis´n malliston aseet. Ja ne kaikki ovat sanalla sanoen hienoja, kauniisti viimeisteltyjä käsityötuotteita, sitä ei kukaan voine - eikä varmaan haluakaan - kiistää.
Kaikki Chapuis´n mallit, olipa kyseessä haulikot tai kiväärit, ovat kauniita ja klasissen tyylikkäitä – lukuunottamatta suoravetoista Rolsia, joka edustaa sekä tekniikaltaan, että ulkomuodoltaan modernimpaa linjaa. Rolsin uunituore Artisan-malli miellyttänee myös klassisen linjan metsästäjiä.
Mutta ei Chapuis todellakaan mikään koristeasemerkki ole. Sillä on lukuisia, eri malleja koskevia patentteja ja sen aseilla vankka maine tarkkoina ja lujina metästystyökaluina. Chapuis´n kietytetty filosofia onkin : Teknologia perinteen palveluksessa.